Klasyczna karpatka z kremem maślano-budyniowym. Krem
budyniowy robię od jakiegoś czasu „na szybko” z budyniu w proszku…można
oczywiście zrobić budyń samemu, ale z takiego kupnego krem też jest bardzo
smaczny :-)
Karpatkę robi się z ciasta parzonego, które wbrew pozorom
jest dość łatwe i moim zdaniem uda się każdemu.
Chyba nie ma innego przepisu na to ciasto…a może się mylę.
Jedno wiem na pewno: ten przepis jest w rodzinie od dawna i zawsze się
sprawdza.
Składniki :
- ½ kostki masła (Ok 125g) lub margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj całych
*w niektórych
przepisach może znaleźć się również 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie
jest on potrzebny)
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło i czekamy aż się
rozpuści poczym ściągamy garnek z ognia, wsypujemy mąkę i szybkim energicznym
ruchem mieszamy mąkę aż się połączy w jednolitą konsystencję z resztą.
Studzimy ciasto, a kiedy będzie już chłodne dodajemy po
jednym jajku i miksujemy, naprzemiennie
dodając i miksując aż ciasto będzie jednolite.
Podzielić na dwie części . Rozsmarować jedną część na
blaszce do pieczenia, piec ok. 25-30 min w temperaturze ok. 170stopni (ja
zawsze patrzę czy już jest ładnie przyrumienione na złoto) . Powtórzyć czynność
z drugim blatem ciasta. Wystudzić.
Krem:
- 1budyń śmietankowy lub waniliowy (ewentualnie jakiś inny np. czekoladowy, wiśniowy, malinowy etc.) + 1 łyżka mąki pszennej
- 2szklanki mleka
- 1- 1,5 kostki masła
- 0,5-1 szklanki cukru pudru
Budyń gotujemy wg przepisu (ale nie dodajemy cukru),
studzimy.
Masło ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodajemy porcjami
budyń i miksujemy/ ucieramy aż do momentu
uzyskania kremu J
Na jeden blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy
drugim blatem …i gotowe. Wkładamy do lodówki ciasto aby krem się ładnie ściął.
Przed podanie posypujemy pudem i jemy …smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz