niedziela, 18 marca 2018

Blok kokosowy bez pieczenia


Jak tam u Was z kokosem? Lubicie ? Ja bardzo... Mam więc hit, przepis na blok kokosowy. Jest to w pewnym sensie alternatywa do bloku czekoladowego tak przeze mnie uwielbianego :) 
Przepis jak zwykle do zrobienia migiem (jedyny dłuższy  czas to ten w lodówce  )





Składniki:

- 500 g mleka pełnego w proszku 
- 150 g cukru 
- 150 g masła 
- 400 ml mleka kokosowego (puszka)
- 200- 250 g wiórków kokosowych (według waszego uznania)
- 150 g herbatników (lub więcej)
- opcjonalnie mleczna lub biała czekolada do polania




W garnku rozpuszczamy masło, cukier,a następnie dodajemy mleko kokosowe. Doprowadzamy całą miksrture do rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 

Prażymy wiórki na suchej patelni (pamiętając o ciągłym mieszaniu, żeby się nie przypaliły).

W dużej misce łączymy mleko w proszku z pokruszonymi drobno herbatnikami (polecam dać sporo herbatników), dodajemy wiórki kokosowe. Całość zalewamy wystudzoną miksturą z masła; mieszamy aż składniki się połączą.

Przelewamy do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki .

 Kroimy i zajadamy, smacznego!







 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz