niedziela, 3 września 2017

Diy: Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej



Na wstępie zacznę od kilku słów o tej kaszy magicznej...  bo jak inaczej o niej powiedzieć? Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz zarazem. Lekkostrawna, bez glutenu, nie uczulająca, za to z dużą zawartością białka, a małą ilością skrobi. Bogata w witaminy z grupy B
oraz żelazo i tak dalej , i tak dalej...mogłabym o niej bez końca... A wiecie co jest w niej jeszcze fajnego ? To, że można z niej wyczarować dania i słone, i słodkie...no magia ;) Moje dzieciaki ją uwielbiają, co mnie niesamowicie cieszy.
Klikając tutaj, znajdziecie przepis na pyszne czekoladowe ciasto. Czytając dalej ten post, znajdziecie przepis na najlepszy budyń czekoladowy jaki jadłam. Ponadto zdrowy, z kilku sprawdzonych i bez dodatku wszystkich możliwych E składników ... Idealny na  śniadanie, drugie śniadanie czy deser dla Nas i dla Naszych dzieci :)




Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka  (takiego jakiego lubicie)
  • 3-4 łyżki cukru np trzcinowego (ilość cukru zależy od was)
  • 3 łyżki kakao
Kaszę dokładnie płuczemy pod wodą, następnie gotujemy w mleku, razem z cukrem i kakaem. Kiedy kasza będzie już miękka i wypije prawie całe mleko, odstawiamy ją do wystygnięcia, a potem blendujem. I już :) 

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz