Poniższy przepis jest na prawdę bardzo prosty- nie zawiera masła, mąki czy proszku do pieczenia-tylko kilka prostych składników.
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1 kg twarogu np wiaderkowego
- herbatniki lub kruche ciasteczka na spód
- budyń śmietankowy/waniliowy
- ewentualnie aromat np.pomarańczowy
- lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Żółtka ucieramy z cukrem , kiedy już podwoją swoją objętość dodajemy ser,mieszamy. Następnie wsypujemy budyń, a na koniec pianę ubita z białek i delikatnie mieszamy.
Spód blachy smarujemy np margaryną dopieczenia i wykładamy herbatnikami, na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temp 175 stopni około 60 min.
*Sernik będzie mokry po upieczeniu więc sprawdzanie patyczkiem nic nie da- wystarczy dotknąć ciasto delikatnie na środku, jeżeli będzie sprężysty- jest dobry.
* Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce lub trzymać w chłodnym miejscu kilka godzin (lub noc)- wtedy najlepiej smakuje, a jego konsystencja jest lepsza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz