Nowy rok to zazwyczaj taki czas w Naszym życiu, kiedy stawiamy sobie nowe cele (bo niby łatwiej zacząć)... W tym roku jednak ja sobie nie obiecuje nic, prócz tego, że wszystko będzie się toczyło własnym rytmem... Po co na siłę robić plany? Życie jest za krótkie na planowanie - moje nowe motto :) Dlatego Kochani osładzajmy sobie życie i czerpmy z niego pełnymi garściami- takie moje życzenia dla Was i dla mnie na ten 2017 rok.Uwielbiam słodkości i nic na to nie poradzę, że w moich żyłach płynie nie krew, a czekolada ;)
To ciacho robi się na prawdę szybko( 15 min), a jedyny minus to czekanie na połączenie się składników i tak zwane "przegryzienie się" ich ze sobą...ale jest to do ogarnięcia :)
Aaaaa nie...jest jeszcze jeden: za szybko znika ;)
Deser/ciacho idealne na imprezy czy popołudniowe przyjemności z kawą...zatem do działa !
Składniki :
- około 500 ml śmietanki do deserów 36%
- 250 g serka mascarpone (w zastępstwie może być naturalny kanapkowy)
- herbatniki (u mnie na małą blachę wyszło 12 na dole i 12 na górną warstwę)
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- płatki typu Kangus tzw pszenica w miodzie ok 2- 3 szklanek
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy,a kiedy będzie już sztywna dodajemy serek. Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Chłodna już czekoladę wlewamy do masy śmietanowej i całość delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy płatki- musi być ich sporo.
Formę do ciasta (tortownice, blaszkę ) wykładamy folią spożywczą, a następnie herbatnikami na które wylewamy masę. Układamy kolejną warstwę ciastek. Na wierzch wylewamy roztopioną mleczną czekoladę i sypiemy płatki .
Ciacho wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc- płatki muszą dobrze zmięknąć spęcznieć.
ps można też zrobić kinder country w pucharkach, ale wtedy herbatniki kruszymy, żeby wygodniej było je wyciągać łyżeczką
Smacznego! :)
ps 2 zdjęcia są jakie są, ponieważ najpierw dziecko me zabrało mi telefon,a kiedy już oddało to nie było czemu ich robić ;)
Musicie uruchomić zatem wyobraźnie albo zrobić sami swoje własne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz