czwartek, 9 lutego 2017

Czarnuszka- złoto w nasionach


Moim ostatnim odkryciem jest czarnuszka i muszę przyznać, że im więcej o niej czytam, tym bardziej jestem do niej przekonana. Już od dawna się na nią czaiłam, ale nie do końca wiedziałam jakie są jej właściwości...bardziej traktowałam jako zwykłą przyprawę. Teraz już wiem więcej i  powiem Wam jedno- kupujcie, bo warto! Chyba, że już ją stosujecie ?


Poniżej w skrócie postaram się Wam przybliżyć jej moce i właściwości...

...ale zacznijmy od najważniejszego, czyli od tego, co to właściwie jest ta czarnuszka ?

Niby nic, takie małe czarne ziarenka, pozyskiwane z rośliny siewnej o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Potocznie zwana czarnym kuminem.
Dawniej wierzono, że czarnuszka "leczy wszystko oprócz śmierci", czyli musi być w tym choć część prawdy... (co jest również potwierdzone naukowo, że nasiona tej rośliny mają właściwości lecznicze).

Doskonale sprawdzi się w kuchni oraz ma bogate zastosowanie w lecznictwie, takie jak :

  • właściwości przeciwrzodowe (działają ochronnie na błonę śluzową żołądka),
  • chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem leków i środków chemicznych,
 polecane także na :
  • astme alergiczną,
  • egzeme,
  • AZS,
  • problemy z laktacją,
  • nadciśnienie,
  • problemy pasożytnicze,




Poza tym czarnuszka posiada również działanie antynowotworowe oraz zawiera witaminy, takie jak:

  • A, E, F , B1, B3,B6, Biotynę oraz związki mineralne sodu, magnezu, żelaza, potasu, wapnia cynku czy selenu

Ponadto....
 ... czarnuszka posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne, a także przeciwpasożytnicze . pomaga także przy zmianach skórnych.



A jak stosować czarnuszkę ?

 W kuchni jako przyprawę , zmielona doskonale zastępuje pieprz.  Można także parzyć napar,albo po prostu żuć kilka ziarenek dziennie. Ponadto sprawdzi się doskonale jako dodatek do sałatek, mięs, chleba (wypieku),kanapek, bigosu czy koktajli...oraz do wszystkiego innego, czego sobie zapragniecie.W postaci oleju do stosowania zewnętrznie na skórę oraz wewnętrzne do picia czy jako dodatek do dań.

Podsumowując, czarnuszka to doskonałe źródło witamin, kwasów oraz składników mineralnych, regularne stosowanie czarnuszki ma właściwości lecznicze oraz poprawiające samopoczucie. Można stosować ją jako przyprawę, dodatek do dań, leczniczo albo w postaci kosmetyków (np jako peeling).  Jest to małe ziarenko o super mocy, ale pamiętajmy, że nie jest to lek ani suplement diety. Po prostu wprowadźmy ją do diety całkiem naturalnie i spożywajmy, a wyjdzie Nam to na zdrowie! :)




                               *****więcej informacji o czarnuszce znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz