Składniki:
- 250 g twarogu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki śmietany (użyłam jogurtu greckiego)
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia- 1l (oleju)
Wykonanie:
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Następnie blat oprószamy mąką , a ciasto należy rozwałkować na ok 1,5-2 cm grubości. Wykrawamy szklanką kółka, a w nich mniejsze- kieliszkiem. Wykorzystujemy całe ciasto (z resztek znów zagniatamy ciasto itd lub formujemy małe pączuszki). Tak przygotowane oponki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru , wyciągamy na ręcznik papierowy. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem i już :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz