Pyszne, skręcone drożdżowe bułeczki, idealne na : drugie śniadanie, deser, podwieczorek, piknik albo w ogóle po prostu do zjedzenia bez okazji :)
Przepis mam z kotlet.tv, tam zawsze znajdę coś fajnego :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 190 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
Wypełnienie:
- 100 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- ok 40 g roztopionego masła
Do ciepłego mleka z cukrem wkładamy drożdże i lekko mieszamy, potem należy to odstawić na 5 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta masłem oraz posypanie cynamonem zmieszanym z cukrem.
Zwijamy wszystko w rulon (roladę) i ostrym nożem kroimy w około 2-3 cm paski. Odkładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia ) na około 40 min, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni około 25 min ( do rumianego i złotego koloru ).
Na koniec całość polewamy lukrem :)
Smacznego :)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta masłem oraz posypanie cynamonem zmieszanym z cukrem.
Zwijamy wszystko w rulon (roladę) i ostrym nożem kroimy w około 2-3 cm paski. Odkładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia ) na około 40 min, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni około 25 min ( do rumianego i złotego koloru ).
Na koniec całość polewamy lukrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz