Pyszne,( nie bardzo, ale delikatnie) słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem z dżemu porzeczkowego. Miękkie, puszyste "ślimaczki", które idealnie smakują z kawą, herbatą czy szklanką mleka. Do przekąszenia w domu, w pracy czy w szkole jako drugie śniadanie.
Przepis na ciasto jest identyczny jak na bułeczki cynamonowe. Postanowiłam więc go wykorzystać raz jeszcze zmieniając tylko nadzienie.
Dla przypomnienia,
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 190 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 80 g roztopionego masła
Nadzienie:
Dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do ciepłego mleka z cukrem wkładamy drożdże i lekko mieszamy, potem należy to odstawić na 5 min (niech zaczną pracować).
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta
dżemem i zwinięcie całości w długą roladę. Następnie ostrym nożem dzielimy roladę na ok 2 cm części i takie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 40 min, a kolejny krok to już tylko nagrzanie piekarnika do temp 180 stopni i pieczenie drożdżówek ok 25 min (muszą być rumiane).
Upieczone odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem...
Smacznego :)
ps tylko takie zdjęcia udało się zrobić...
po drożdżówkach już nawet okruszek nie został ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz