sobota, 8 lipca 2017

Brownie z kaszy jaglanej z malinami





Takie dobre, takie smaczne, takie zdrowe i takie ... niepozorne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Nie ma mąki, proszku do pieczenia, nie ma także masła...więc jakim cudem jest tak cholernie dobre ?  Przekonajcie się sami :)



ps Moim dzieciom baaaardzo smakowało ;)


Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 4-5 jajek (zależy od wielkości )
  • szklanka mleka ( takie jakie lubisz : krowie, sojowe itp )
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 tabliczki czekolady 
  • garść malin

Wykonanie:

Kaszę opłukujemy na sitku, przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do garnka. Wlewamy dwie szklanki wody, delikatnie solimy oraz dodajemy cukier waniliowy. Gotujemy ok 15-20 minut aż kasza będzie miękka i wpije całą wodę. 
Studzimy, dodajemy mleko i blendujemy na krem. Gładką masą przelewamy do miski i łączymy  z resztą składników (oprócz czekolady i malin). Wystarczy dobrze wymieszać wszystko łyżką. 
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 Na koniec "wbijamy" kawałki czekolady i układamy maliny.

Pieczemy w nagrzanym do temperatury 175 stopni piekarniku około godziny. Studzimy, kroimy  jemy :)

Smacznego!

Zostaw proszę po sobie komentarz, będzie mi bardzo miło :)




                                         





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz