poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Domowa cytrynówka

Robicie sami alkohol ? Ja pokusiłam się, żeby zrobić samodzielnie w domu cytrynówkę i wyszła ... i jak smakowała ;)
Smak tej domowej jest rewelacyjny, co prawda porównania nie mam wielkiego bo rzadko spożywam takie trunki :D ale uwierzcie mi warto zrobić ją samemu... Połączenie cytryn, miodu i cukru...coś wspaniałego ( nie zdziwcie się jak pomimo przelania przez sitko po jakimś czasie wytrąci się osad bo to
normalne, wystarczy wstrząsnąć butelką i już).
To jak, kto robi cytrynówkę ?
Jeżeli macie ochotę na inne domowe trunki to tutaj jest przepis na malibu (zdjęcie poniżej przedstawia dwa słoiki w których te cuda się "robią" )








Składniki :


  •  1 l spirytusu
  • 8 sztuk cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu

Wykonanie :

Cytryny myjemy, a następnie musimy je sparzyć wrzątkiem i bardzo cienko obrać. Skorki zalewamy spirytusem (najlepiej w słoiku) i odstawiamy na co najmniej jedną dobę.
Z cytryn wyciskamy sok , który musimy przelać przez sitko (żeby nie było fafołków - wiecie o co chodzi :P)


Miód oraz cukier wsypujemy do garnka, wlewamy około pół litra gorącej wody ( wszystko musi się rozpuścić ), a kiedy już wystygnie to dolewamy sok z cytryn i dopełniamy całość przegotowaną chłodną wodą - tak, żeby całego płynu było 1,5 litra.  

Spirytus (bez skórek) łączymy ze słodkim płynem i rozlewamy do butelek, smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz