sobota, 25 sierpnia 2018

Domowe chipsy - przepis




Uwielbiam chipsy, w zasadzie to nie znam osób, które ich nie lubią. Oczywiście te kupione w sklepie mają milion kalorii a o dodatkowym kolorowym składzie już nawet nie będę wspominać. Co innego takie domowe... robione przez nas z kilku składników,przypraw, które sami wybieramy...Może smakiem nieco się różnią, ale uwierzcie mi, że czyste sumienie nam to wynagrodzi :)


Składniki:
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól, papryka w proszku lub inne przyprawy
  • opcjonalnie kilka kropel oleju


Ziemniaki myjemy, tniemy na bardzo cieniutkie wręcz przezroczyste plastry. Gotowe pocięte ziemniaki wkładamy do miski i przepłukujemy zimną woda,a następnie suszymy papierowym ręcznikiem. 
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220-230 stopni, a na blaszce lub na kratce z piekarniki kładziemy papier do pieczenia,  na nim układamy plastry ziemniaków. Pieczemy około 9-10 minut, wyciągamy i czekamy kilka minut aż staną się chrupiące . Przyprawiamy jeszcze przed pieczeniem  lub po upieczeniu . Olejem możemy opcjonalnie skropić ziemniaki zanim włożymy je do piekarnika.

                                                                                                             Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz