poniedziałek, 17 czerwca 2019

Bułki pszenne



Pyszne pszenne bułeczki polecają się na śniadanko lub kolacje. Nic więcej pisać nie trzeba :)

Składniki:


  • 630 g mąki 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • żółtko do posmarowania bułek, mak, sezam itp do posypania


Wykonanie :

Z drożdży, połowy wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Resztę składników wsypujemy do miski, a kiedy drożdże podrosną wlewamy je do pozostałych składników i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Następnie odstawiamy na około godzinkę, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części (mi wyszło 9 bułek) , układamy na papierze, każdą bułkę nacinamy dość głęboko tępą stroną noża odstawiamy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz