Pyszne pszenne bułeczki polecają się na śniadanko lub kolacje. Nic więcej pisać nie trzeba :)
Składniki:
- 630 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko
- żółtko do posmarowania bułek, mak, sezam itp do posypania
Wykonanie :
Z drożdży, połowy wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Resztę składników wsypujemy do miski, a kiedy drożdże podrosną wlewamy je do pozostałych składników i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Następnie odstawiamy na około godzinkę, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Następnie odstawiamy na około godzinkę, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części (mi wyszło 9 bułek) , układamy na papierze, każdą bułkę nacinamy dość głęboko tępą stroną noża odstawiamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz