
Nie ma szans, żeby ten sernik komuś nie wyszedł, udaje się każdemu.
Sernik to dla mnie eleganckie ciasto, które kojarzy mi się ze świętami i wyjątkowymi okazjami, ale można go robić do znudzenia, jest pyszny i zmieniając tylko polewę możemy mieć za każdym razem inny smak ciasta...
Kremowy sernik
Składniki :
Kremowy sernik
Składniki :
- twaróg- 1kg (u mnie z wiaderka)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 budynie śmietankowe/ waniliowe (proszek)
- 6 jaj
Jeśli lubisz sernik na spodzie i z polewą, to dodatkowo potrzebujesz...
Spód:
- herbatniki maślane- 200g
- masło-100 g
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- odrobina śmietanki
Zaczynamy...
Herbatniki kruszymy (ja miele) i łączymy z roztopionym masłem- wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ubijamy i odkładamy w chłodne miejsce na czas robienia reszty :)
Składniki na sernik przygotuj wcześniej, wyjmij wszystko z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli (opcjonalnie) na sztywną pianę. W osobnej misce mieszamy ser, żółtka, budynie i mleko skondensowane, całą masę łączymy z białkami i wlewamy do tortownicy . Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy dalej przez minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylamy drzwiczki na kolejne 20 minut, a po tym czasie wyciągamy już blachę do całkowitego wystudzenia.
Gotowy wystudzony już sernik polewamy polewą z białej czekolady.
Czekoladę należy połamać na kawałki i rozpuścić z odrobiną śmietanki (w rondelku, na parze lub w kuchence mikrofalowej), wymieszać i polać ciasto.
Smacznego :)
Daj znać, czy smakowało - u mnie chyba bardzo, ponieważ ledwo udało mi się zrobić zdjęcie jednego kawałka...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz