Jeśli szukasz przepisu na pyszny, domowy chleb pszenny , to zapewniam Cię, że ten jest idealny!
U mnie gości bardzo często, zapewniam, że u Ciebie też będzie.
Składniki:
240 g wody
10 g drożdży świeżych -pokruszonych
500 g mąki pszennej
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
opcjonalnie: mak do posypania
Robimy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżkę mąki-odstawiamy na chwilkę aż zacznie pracować. W większym naczyniu : wsypujemy mąkę, dodajemy sól, miód, jogurt naturalny, dodajemy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto . U mnie robi to robot planetarny. Wyrobione ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Mój chleb piekę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, akurat jest podłużne i idealne do chleba.
Piekarnika nie nagrzewamy, włączymy go zaraz po tym jak włożymy ciasto do foremki.
Teraz czas na wyrośnięte ciasto...
Przekładamy je na oprószony mąką blat, składamy w kopertę (tak, żeby boki zwinąć do środka), formujemy kształt bochenka i łączeniem do dołu władamy do naczynia.
Chleb delikatnie musimy oprószyć mąką, nacinamy w kilku miejscach, zamykamy w naczyniu (naczynie natłuszczamy olejem delikatnie i obsypujemy mąką).
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni i do zimnego piekarnika na dolną półkę wkładamy nasze naczynie. Czas pieczenia: 60 minut
Po tym czasie nasz chleb będzie już wyglądał pięknie wiec wyciągamy ostrożnie naczynie, wyjmujemy chleb i przekładamy go na kratkę do wystudzenia (u mnie nie zawsze się to udaję i zjadamy na gorąco)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz