środa, 17 kwietnia 2024

Domowy chleb pszenno- jogurtowy. Prosty i pyszny.







 Jeśli szukasz przepisu na pyszny, domowy chleb pszenny , to zapewniam Cię, że ten  jest idealny! 

U mnie gości bardzo często, zapewniam, że u Ciebie też będzie.



Składniki:

240 g wody 

10 g drożdży świeżych -pokruszonych

500 g mąki pszennej

100 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

opcjonalnie: mak do posypania


Robimy zaczyn. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże,łyżkę mąki-odstawiamy na chwilkę aż zacznie pracować.  W większym naczyniu  : wsypujemy mąkę, dodajemy sól, miód,jogurt naturalny, dodajemy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto . U mnie robi to robot planetarny.  Wyrobione ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. 

Mój chleb piekę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, akurat jest podłużne i idealne do chleba.

Piekarnika nie nagrzewamy, włączymy go zaraz po tym jak włożymy ciasto do foremki. 

Teraz czas na wyrośnięte ciasto...

Przekładamy je na oprószony mąką blat,składamy w kopertę  (tak,żeby boki zwinąć do środka), formujemy kształt bochenka i łączeniem do dołu władamy do naczynia.

Chleb delikatnie musimy oprószyć mąką,nacinamy w kilku miejscach, zamykamy w naczyniu.

Piekarnik nastawiamy na 230 stopni i do zimnego piekarnika na dolną półkę wkładamy nasze naczynie. Czas pieczenia: 60 minut

Po tym czasie nasz chleb będzie już wyglądał pięknie wiec wyciągamy ostrożnie naczynie,wyjmujemy chleb i przekładamy go na kratkę do wystudzenia (u mnie nie zawsze się to udaję i zjadamy na gorąco)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz