sobota, 1 kwietnia 2017

Cinnamon rolls- pyszne bułeczki cynamonowe




Pyszne, skręcone drożdżowe bułeczki, idealne na : drugie śniadanie, deser, podwieczorek, piknik  albo w ogóle po prostu do zjedzenia bez okazji :)
Przepis mam z kotlet.tv, tam zawsze znajdę coś fajnego :)




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży świeżych 
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g roztopionego masła
Wypełnienie:
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  •  1 łyżka cukru z wanilią
  • ok 40 g roztopionego masła





Do ciepłego mleka z cukrem  wkładamy drożdże i lekko mieszamy, potem należy to odstawić na 5 min.
 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta masłem oraz posypanie cynamonem zmieszanym z cukrem.
Zwijamy wszystko w rulon (roladę) i ostrym nożem kroimy w około 2-3 cm paski. Odkładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia ) na około 40 min, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni około 25 min ( do rumianego i złotego koloru ).
Na koniec całość polewamy lukrem :)

Smacznego :)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz