niedziela, 4 czerwca 2017

Prosty przepis na chleb pszenny

Gorący chleb, chrupiąca skórka ... kto ma ochotę?  Podam Wam dziś taki bardzo łatwy przepis na zwykły pszenny chlebek. Kilka składników, trochę czekania aż wyrośnie i możemy mieć w domu chleb bez spulchniaczy, konserwantów i innych ulepszaczy... W smaku jest pyszny, kroiło się bardzo dobrze (a nie mogłam wytrzymać i skroiłam pół gorącego), no i ta gorąca skórka...
Przepis mam ze strony www.chleby.info.







Składniki:
(na dwa bochenki)

  • 700 g mąki pszennej chlebowej lub takiej jaką masz w domu
  • 300 ml wody
  • 130 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant

Na pomadę:

  • 100 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • szczypta soli

Pewnie zastanawiacie się dlaczego przepis jest na dwa bochenki ? Odpowiedź jest prosta! Bo ten gorący, chrupiący chlebek zaraz po upieczeniu zniknie nam cały :) Drugi zostanie na kanapki :)
A tak na poważnie... to przy jednej produkcji wykonujemy dwa, z czego jeden po ostudzeniu można zamrozić lub podarować komuś z rodziny :)

Składniki na ciasto łączymy ze sobą ( ja drożdże rozkruszyłam dosłownie na 3 minutki w letnim mleku) i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką (ręcznie około 10 minut,a mikserem 15) tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części z których formujemy bochenki i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinkę do wyrośnięcia. 

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.  
W tym czasie robimy pomadę, czyli mieszamy w garnku wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia wyłączamy.

Nacinamy bochenki  3-4 razy  - tak jak na zdjęciu niżej (nacięcia są po to, żeby Nam chleb nie popękał podczas pieczenia), smarujemy obficie pomadą.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30- 35 minut  minut aż chleb będzie rumiany...


... i już!

Smacznego!  :)

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz