Pyszne jabłkowe ciasto, które robi się na prawdę szybko. Nie potrzebujemy do jego wykonania miksera,nie trzeba ucierać... wystarczy tylko miska i łyżka ;) Smakiem nie odbiega od wyszukanych i pracochłonnych wypieków, wygląda dobrze, ale smakuje cudownie...
W ostatnim czasie opanowało internet i słusznie bo jest to na prawdę jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam :)
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru ( lub mniej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1,5 kg jabłek ( lub więcej)
- cukier waniliowy
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- opcjonalnie cynamon
Wykonanie:
Suche składniki łączymy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-185 stopni.
Na spód formy wysypujemy 1/3 części mieszanki suchych składników, na to wsypujemy połowę starych jabłek, kolejna warstwa składników suchych, znów jabłka i na koniec składniki suche.
Na wierzch ścinamy w cieniutkie plastry masło i układamy tak, żeby zakryć poprzednią warstwę. Całość posypujemy cynamonem, który idealnie pasuje do jabłek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę lub więcej i pieczemy (aż pojawi się piękna rumiana skorupka).
Masło oraz sok z jabłek sprawią, że ciasto stanie się spójne. Upieczone zostawiamy aż wystygnie i już...gotowe.
ps najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz