poniedziałek, 15 lipca 2019

Ciasto z borówkami






Puszyste, szybkie i pyszne ciasto poleca się do upieczenia..




Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opcjonalnie cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • borówki



Wykonanie:



Jajka  ubić z cukrem na puszystą pianę (na najwyższych obrotach miksera), następnie zmniejszamy tempo i dodajemy po łyżce mąki (przesianej)i z proszkiem do pieczenia . Gdy składniki się połączą dodajemy olej,delikatnie mieszamy i wlewamy na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypujemy obficie borówkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 190 stopni,czas około 40 minut.Kiedy ciasto się upiecze, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz