Składniki na ciasto:
- 3szklanki mąki
- szklanka śmietany np 18%
- kostka masła lub margaryny do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu w proszku (polecam pudding z lidla)
- 3 szklanki mleka
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- ok pół lub nawet 3/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce (min pół godzniki).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Szykujemy foremki,smarujemy je masłem.
Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko, pociąć na długie równe paski. Każdy pasek zawijamy wokół foremki. Następnie obtaczamy w cukrze. Pieczemy ok 15-18 min . Do zrumienienia.
Upieczone ściągamy z foremek*, studzimy i nadziewamy kremem :)
Z podanego przepisu wychodzi ok 50 sztuk.
Będzie czym ugościć gości (albo siebie)
Gotujemy 2 budynie w podanej ilości mleka, nie dodajemy cukru. Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy po troszku budyń i nadal mieszamy (najlepiej mikserem). Nadziewamy rurki, schładzamy (o ile to możliwe ) i już :)
Jeśli korzystasz z tego przepisu- zostaw komentarz.
Jeśli podoba Ci się przepis- zostaw komentarz.
Będzie mi bardzo miło :)
*foremki- jeśli nie masz specjalnych foremek, to zwiń kawałek folii aluminiowej i też będzie dobrze. Ja mam mało foremek i zawsze wspomagam się folią :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz