Nie wiem jak Wy, ale mi często zdarza się kupić jakieś warzywko/owoc... i o nim zapomnieć w domu bo jest np schowane pod stertą innych owoców... i po kilku dniach "budzę " się do życia i przypominam sobie o nim,ale czasem jest już tak bardzo dojrzałe, że niekoniecznie nadaje się do jedzenia . I CO WTEDY?
Wyrzucamy? Oczywiście, że nie! Robimy maseczki :)
Awokado nadaje się do tego idealnie!
Oto kilka przepisów :
- Do wykonania maseczki z awokado i miodu potrzebujemy :
Ta maseczka ma właściwości nawilżające oraz odżywcze.
- połówka miekkiego awokado
- 1 łyżki miodu
- miseczki & widelca
Pamiętajmy, że awokado musi być miękkie, jeżeli jest twarde musimy je zostawić aby dojrzało. Wydrążamy owoc ze skorki prosto do miseczki, dodajemy miód i ugniatamy całość widelcem. Gotową maseczkę nakładamy na twarz, zostawiamy na ok 20 min, a potem zmywamy :)
2. Awokado + płatki owsiane
Taka maseczka łagodzi podrażnienia oraz usuwa martwy naskórek.
Taka maseczka łagodzi podrażnienia oraz usuwa martwy naskórek.
- połowy awokado
- ok 20 g płatków owsianych
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Mieszamy wszystkie składniki , nakładamy na twarz, zostawiamy ok 20 min.
3. Awokado + banan
Maseczka dla skóry suchej i podrażnionej
- pół awokado
- pół banana
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
Całość mieszamy, nakładamy na cerę .
4. Awokado + ogórek
Maseczka dla osób z tłustą cerą.
- pół awokado
- 1/3 ogórka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Ogórka obieramy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy awokado. Do tego dorzucamy 1 łyżkę jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu tworząc papkę. Nakładamy całość na twarz.
A teraz kilka słów o awokado...
Obniża cholesterol dzięki zawartości kwasu oleinowego, reguluje ciśnienie krwi. Owoc o dużej zawartości tłuszczu oraz jeden z najbardziej kalorycznych, ale nie zrażajmy się tym, ponieważ zawiera on bardzo dużo witamin oraz wartości odżywczych. Możemy jeść w samego lub jako dodatek do potraw, możemy równiej smarować nim pieczywo zastępując tym masło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz