czwartek, 4 lutego 2016

Pączki idealne - ekspresowe, pyszne i bardzo łatwe :)

Troszkę spóźniony, ale jest... Chociaż wcale nie spóźniony, bo te smakołyki można piec cały rok :)
Przepis na te pączki dostałam od mojej kuzynki, dlatego w moich przepisach zatytułowane są "pączki Ani" - opis może banalny, ale są pyszne, szybkie i bardzo proste.
Nie wyobrażam sobie, żeby kupować pączki, skoro można mieć domowe... oczywiście można kupić sobie czasem pączuszka, ale jeżeli mamy ochotę zjeść więcej niż jednego to polecam domowe :) Dodam, że nie czekamy aż ciasto wyrośnie, tylko robimy wszystko "ciągiem". Polecam!


składniki:
  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła 
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • spirytus- opcjonalnie
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia 
  • nadzienie np marmolada lub powidła
wykonanie:
 Grzejemy pół szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i w tym rozdrabniamy drożdże na rozczyn  pamiętajmy, że mleko nie może być za ciepłe).
Osobno grzejemy w garnku: mleko, masło , olej  oraz cukier ugrzać i dodać do mąki, wyrabiać ręcznie lub mikserem. Następnie dodać żółtka, spirytus, sól i rozczyn drożdżowy. Dobrze  wyrobić. Nie zostawiamy ciasta do wyrośnięcia, od razu formujemy pączki i gotowe już kulki zosatwiamy aby podrosły. Jak już urosną to smażymy w głębokim tłuszczu:)
ps nadziewamy w trakcie formowania kulek lub po usmażeniu, smacznego :)
                                         




                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz