wtorek, 26 maja 2015

Karpatka - stary sprawdzony przepis






Klasyczna karpatka z kremem maślano-budyniowym. Krem budyniowy robię od jakiegoś czasu „na szybko” z budyniu w proszku…można oczywiście zrobić budyń samemu, ale z takiego kupnego krem też jest bardzo smaczny :-)
Karpatkę robi się z ciasta parzonego, które wbrew pozorom jest dość łatwe i moim zdaniem uda się każdemu.
Chyba nie ma innego przepisu na to ciasto…a może się mylę. Jedno wiem na pewno: ten przepis jest w rodzinie od dawna i zawsze się sprawdza.






     Składniki :
  • ½ kostki masła (Ok 125g) lub margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj całych

      *w niektórych przepisach może znaleźć się również 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale nie jest on potrzebny)


      Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści poczym ściągamy garnek z ognia, wsypujemy mąkę i szybkim energicznym ruchem mieszamy mąkę aż się połączy w jednolitą konsystencję z resztą.
Studzimy ciasto, a kiedy będzie już chłodne dodajemy po jednym jajku i miksujemy, naprzemiennie  dodając i miksując aż ciasto będzie jednolite.
Podzielić na dwie części . Rozsmarować jedną część na blaszce do pieczenia, piec ok. 25-30 min w temperaturze ok. 170stopni (ja zawsze patrzę czy już jest ładnie przyrumienione na złoto) . Powtórzyć czynność z drugim blatem ciasta. Wystudzić.






    Krem:
  • 1budyń śmietankowy lub waniliowy (ewentualnie jakiś inny np. czekoladowy, wiśniowy, malinowy etc.) + 1 łyżka mąki pszennej
  • 2szklanki mleka
  • 1- 1,5 kostki masła
  • 0,5-1 szklanki cukru pudru

Budyń gotujemy wg przepisu (ale nie dodajemy cukru), studzimy.
Masło ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodajemy porcjami budyń i miksujemy/ ucieramy aż do momentu  uzyskania kremu J

Na jeden blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim blatem …i gotowe. Wkładamy do lodówki ciasto aby krem się ładnie ściął. Przed podanie posypujemy pudem i jemy …smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz