czwartek, 12 maja 2016

Pomysł na obiad.Pulpety w sosie pomidorowym z przemyconymi warzywami











  
Szybkie, smaczne i kolorowe. Do sosu możemy również przemycić startą pietruszkę czy seler (danie będzie bardziej aromatyczne) albo paprykę. Wszystko blendujemy więc "przemycamy" warzywa za którymi dzieci nie zawsze przepadają... Lubię w ten sposób przemycać :) Uwielbiam to danie.



Pulpeciki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 marchewka
  •  natka pietruszki
  • sól,pieprz
  • 1łyzka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek i podsmażamy, żeby się zeszkliły. Następnie dodajemy startą marchewkę i nadal smażymy aż zmięknie. W garnku podgrzewamy pomidory z puszki, gdy zaczną się już gotować (a marchewka zmięknie) dorzucamy zawartość patelni, chwile gotujemy, a następnie blendujemy na prawie gładki sos.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natką, jajo i bułkę tartą. Całość wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki, które smażymy na patelni od warzyw. Zrumienione pulpety polewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu,
Gotujemy makaron spagetti.
Nakładamy makaron, a na niego pulpety i polewamy sosem, następnie zajadamy :)
SMACZNEGO :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz