czwartek, 17 listopada 2016

Delikatny kremowy sernik

Sernik to ciasto uniwersalne- pasuje na każdą okazję. Jest proste w swojej formie, a zarazem wykwintne... Sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, do niedzielnej kawy czy na stole świątecznym (wszędzie!). Jeżeli nie wiesz co upiec- zrób sernik :)

Poniższy przepis jest na prawdę bardzo prosty- nie zawiera masła, mąki czy proszku do pieczenia-tylko kilka prostych składników.




Składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 kg twarogu np wiaderkowego
  • herbatniki lub kruche ciasteczka na spód
  • budyń śmietankowy/waniliowy
  • ewentualnie aromat np.pomarańczowy
  • lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji


Żółtka ucieramy z cukrem , kiedy już podwoją swoją objętość dodajemy ser,mieszamy. Następnie wsypujemy budyń, a na koniec pianę ubita z białek i delikatnie mieszamy. 
Spód blachy smarujemy np margaryną dopieczenia i wykładamy herbatnikami, na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temp 175 stopni około 60 min.  


*Sernik będzie mokry po upieczeniu więc sprawdzanie patyczkiem nic nie da- wystarczy dotknąć ciasto delikatnie na środku, jeżeli będzie sprężysty- jest dobry.

* Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce lub trzymać w chłodnym miejscu kilka godzin (lub noc)-  wtedy najlepiej smakuje, a jego konsystencja jest lepsza.








 Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz