Sałatka 1:
- 1 pokrojone mango
- 1 pokrojona dymka
- natka kolendry (ewentualnie pietruszki)
- 1 pokrojona czerwona papryka
- posiekany szczaypiorek
- sól
- oliwa
- sok z cytryny
Mango i paprykę kroimy w cienkie paseczki,dymkę w drobną kostkę. Kolendre i szczypior siekamy. Całość skrapiamy oliwa oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka 2:
sos, którego używam do większości sałatek :)
(zazwyczaj daje składniki na oko więc spróbuj je też dostosować do swoich kubków smakowych , np jeżeli lubisz bardziej ostre to daj mniej miodu a więcej ostrej musztardy itd):
- miód ok 1- 2 łyżki
- woda ok 3 łyżki
- musztarda ok 1 łyżka
- sok z cytryny mniej niż z połowy cytryny
- opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez praskę
Wszystkie składniki wlewamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy aż składniki się połączą .
Sałatka 3:
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 średni ogórek
- sok z cytryny
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
Warzywa kroimy w kostkę. skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.
sałatka 4:
- sałata lodowa
- kabanosy
- ogórek konserwowy
- majonez
- jajko ugotowane na twardo
- sól,pieprz
Sałatę kroimy lub szarpiemy na małe kawałki, kabanosy kroimy na drobne kawałki, ogórki oraz jajka w kostkę. Wszystko przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, na koniec łączymy z majonezem.
sałatka 5:
- puszka czerwonej fasoli
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez 3-4 łyżki
- sól,pieprz
Warzywa z puszek oraz selera odsączamy z zalewy, jajka kroimy w kostkę. Całość przyprawiamy, dodajemy majonez.
sałatka 6:
sałatka 6:
- seler naciowy
- ugotowany filet z kurczaka
- suszona żurawina (namoczona we wrzątku)
- kukurydza
Filet z kurczaka gotujemy w całości w soli (można też przesmażyć pokrojonego w kostkę). Selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę, żurawinę i pokrojonego kurczaka. Doprawiamy, dodajemy sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz