poniedziałek, 19 września 2016

DIY: Maseczka z awokado

Kochani! Kochane! Pewnie znacie awokado...jako coś co się je :) Dziś szybki przepisy na nawilżające i odżywcze, łagodzące podrażnienia oraz usuwające martwy naskórek, a  przede wszystkim naturalną maseczki do twarzy i ciała.
Nie wiem jak Wy, ale mi często zdarza się kupić jakieś warzywko/owoc... i o nim zapomnieć w domu bo jest np schowane pod stertą innych owoców... i po kilku dniach "budzę " się do życia i przypominam sobie o nim,ale czasem jest już tak bardzo dojrzałe, że niekoniecznie nadaje się do jedzenia .  I CO WTEDY?
Wyrzucamy? Oczywiście, że nie! Robimy maseczki :)
Awokado nadaje się do tego idealnie!

Oto kilka przepisów :



  1. Do wykonania maseczki z awokado i miodu potrzebujemy :

Ta maseczka ma właściwości nawilżające oraz odżywcze.
  • połówka miekkiego awokado
  • 1 łyżki miodu
  • miseczki & widelca

Pamiętajmy, że awokado musi być miękkie, jeżeli jest twarde musimy je zostawić aby dojrzało. Wydrążamy owoc ze skorki prosto do miseczki, dodajemy miód i ugniatamy całość widelcem. Gotową maseczkę nakładamy na twarz, zostawiamy na ok 20 min, a potem zmywamy :)

2. Awokado + płatki owsiane

Taka maseczka łagodzi podrażnienia oraz usuwa martwy naskórek.

  • połowy awokado
  • ok 20 g płatków owsianych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Mieszamy wszystkie składniki , nakładamy na twarz, zostawiamy ok 20 min.


3. Awokado + banan

Maseczka dla skóry suchej i podrażnionej

  • pół awokado
  • pół banana
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
Całość mieszamy, nakładamy na cerę . 



4. Awokado + ogórek

Maseczka dla osób z tłustą cerą.

  • pół awokado
  • 1/3 ogórka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Ogórka obieramy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy awokado. Do tego dorzucamy 1 łyżkę jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu tworząc papkę. Nakładamy całość na twarz.


A teraz kilka słów o awokado...

Obniża cholesterol dzięki zawartości kwasu oleinowego, reguluje ciśnienie krwi. Owoc o dużej zawartości tłuszczu oraz jeden z najbardziej kalorycznych, ale nie zrażajmy się tym, ponieważ  zawiera on bardzo dużo witamin oraz wartości odżywczych. Możemy jeść w samego lub jako dodatek do potraw, możemy równiej smarować nim pieczywo zastępując tym masło. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz