wtorek, 2 maja 2017

Drożdżówki przekładane dżemem z czarnej porzeczki



Pyszne,( nie bardzo, ale delikatnie) słodkie drożdżowe bułeczki  z nadzieniem z dżemu porzeczkowego. Miękkie, puszyste "ślimaczki", które idealnie smakują z kawą, herbatą czy szklanką mleka. Do przekąszenia w domu, w pracy czy w szkole jako drugie śniadanie.

Przepis na ciasto jest identyczny jak na  bułeczki cynamonowe. Postanowiłam więc go wykorzystać raz jeszcze zmieniając tylko nadzienie.


Dla przypomnienia, 

składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 190 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży świeżych 
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g roztopionego masła

Nadzienie:

Dżem z czarnej porzeczki


Wykonanie:

Do ciepłego mleka z cukrem  wkładamy drożdże i lekko mieszamy, potem należy to odstawić na 5 min (niech zaczną pracować).
 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i resztę składników.Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami . Ciasto wyrabiać mikserem ok 10 min aż będzie gładkie i plastyczne. Odstawić na ok godzinkę do wyrośnięcia, następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kolejny krok to wysmarowanie ciasta 
dżemem i zwinięcie całości w długą roladę. Następnie ostrym nożem dzielimy roladę na ok 2 cm części i takie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 40 min, a kolejny krok to już tylko nagrzanie piekarnika do temp 180 stopni i pieczenie drożdżówek ok 25 min (muszą być rumiane).

Upieczone odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem...

Smacznego :)






ps tylko takie zdjęcia udało się zrobić...
po drożdżówkach już nawet okruszek nie został ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz