Rogaliki - idealne do kawy, herbaty albo jako przekąska do szkoły czy pracy. mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo smaczne. Musisz wypróbować ten przepis.
Pamiętaj, że skoro znalazł się własnie na tej stronie to na pewno jest wypróbowany, sprawdzony i godny polecenia :)
Składniki :
- 600 g mąki pszennej
- 30 g swieżych drożdży
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- do posmarowania : zóltko
Nadzienie:
Masa kajmakowa w puszce
Wykonanie:
Drożdże wkładamy do kubka, zalewamy 50 ml ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy pokrojone w kostkę masło i delikatnie podgrzewamy, żeby było ciepłe.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól , cukier i mieszamy. Robimy w środku wgłębienie , wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajka, wlewamy ciepłe mleko z masłem i nadal mieszamy. Ciasto wyrabiamy ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 45 min (lub wstawiamy na krótszy czas do piekarnika włączonego na 40 stopni z uchylonymi drzwiczkami).
Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i uformujemy w gładką kulę. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm i dzielmy go na 8 trójkątów. Na każdego nakładamy łyżkę masy kajmakowej.
Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta . Gotowe rogaliki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( pamiętajmy o zachowaniu odstępu ). Tak przygotowane rogaliki odstawiamy na ok 20 minut do podrośnięcia, każdego w między czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku , przewidywany czas to ok 18 minut (do zrumienienia rogalika ). Wystudzone rogaliki polewamy lukrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz