sobota, 20 maja 2017

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem kajmakowym


Rogaliki - idealne do kawy, herbaty albo jako przekąska do szkoły czy pracy. mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo smaczne. Musisz wypróbować ten przepis.
Pamiętaj, że skoro znalazł się własnie na tej stronie to na pewno jest wypróbowany, sprawdzony i godny polecenia :)













Składniki :

  • 600 g mąki pszennej 
  • 30 g swieżych drożdży 
  • 250 ml mleka 
  • 125 g masła
  •  5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • do posmarowania : zóltko
Nadzienie:

Masa kajmakowa w puszce 


Wykonanie: 

Drożdże wkładamy do kubka, zalewamy 50 ml ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy pokrojone w kostkę masło i delikatnie podgrzewamy, żeby było ciepłe. 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól , cukier i mieszamy. Robimy w środku wgłębienie , wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy delikatnie wszystkie składniki.  Następnie dodajemy jajka, wlewamy ciepłe mleko z masłem i nadal mieszamy.  Ciasto wyrabiamy ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 45 min (lub wstawiamy na krótszy czas do piekarnika włączonego na 40 stopni z uchylonymi drzwiczkami). 
Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i uformujemy w gładką kulę. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm i dzielmy go na 8 trójkątów. Na każdego nakładamy łyżkę masy kajmakowej.
Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta . Gotowe rogaliki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( pamiętajmy o zachowaniu odstępu ). Tak przygotowane rogaliki odstawiamy na ok 20 minut do podrośnięcia, każdego w między czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku , przewidywany czas to ok 18 minut (do zrumienienia rogalika ). Wystudzone rogaliki polewamy lukrem.

Smacznego !  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz