niedziela, 17 stycznia 2016

Bułeczki drożdżówe z rodzynkami i kruszonką

  Znalazłam niedawno przepis na drożdżowe bułeczki z kruszonką- wypróbowałam i polecam! bułeczki pyszne, a na drugi i trzeci dzień(o ile wytrzymają) można śmiało jeść również z masełkiem
czy dżemem albo pokroić je w normalne plastry i podsmażyć na masełku obtoczone w jaku- "pyszota" - cytując pewnego jegomościa z jednej takiej polskiej komedii ;)
    Pierwotnie przepis ten nie zawierał w ogóle jajek, ja od siebie jednak je dodałam tzn same żółtka, ale skoro w przepisie ich nie było to można zrobić je również i w takiej wersji :)
Z tego przepisu powinno nam wyjść około 30 szt bułeczek :)


     Składnik na ciasto:   

  • masło 150g
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdzy-świeże
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka opcjonalnie
  • ok 1kg +szklanka mąki
  • pół łyżeczki soli

     Kruszonka :
  • mąka 120g
  • masło 60g
  • cukier 4łyżi

* jeśli chodzi o kruszonkę to zawsze robię ją na oko, tutaj podaję proporcje jakie były w przepisie


Masło należy roztopić oraz przestudzić, mleko podgrzać, żeby było letnie. Teraz potrzebujemy większej miski do której musimy wlać roztopione masło oraz mleko; do mikstury dokładamy drożdże i je delikatnie  mieszamy aż się rozpuszczą. Gdy już będzie jednolita konsystencja to dodajemy cukier, sól oraz ok 3/4 kg mąki(ok 4-5 szklanek) oraz żółtka, ciasto należy wyrobić ,a potem stopniowo dodać jeszcze mąkę jeśli będzie lepkie. Jeżeli odchodzi od miski-jest już gotowe. Wtedy to wkładamy je do miski,
przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość :)
Kiedy ciasto Nam urośnie przekładamy je na stolnice i teraz możemy dodać bakalie - u mnie rodzynki- wyrabiany jeszcze raz ciasto, formujemy małe kuleczki i odkładamy jeszcze raz, żeby urosły.Tym razem odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie bo wiadomo,że urosną ).  podrośnięte bułeczki smarujemy jakiem lub mlekiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Temp ok 180 stopni, pieczemy aż bułeczki się ładnie zrumienią :)
Polecam gorącą bułeczkę wraz ze szklanką mleczka...pyszności :)
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz