czy dżemem albo pokroić je w normalne plastry i podsmażyć na masełku obtoczone w jaku- "pyszota" - cytując pewnego jegomościa z jednej takiej polskiej komedii ;)
Pierwotnie przepis ten nie zawierał w ogóle jajek, ja od siebie jednak je dodałam tzn same żółtka, ale skoro w przepisie ich nie było to można zrobić je również i w takiej wersji :)
Z tego przepisu powinno nam wyjść około 30 szt bułeczek :)
Składnik na ciasto:
- masło 150g
- 2 szklanki mleka
- 5 dag drożdzy-świeże
- 120 g cukru
- 2 żółtka opcjonalnie
- ok 1kg +szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
Kruszonka :
- mąka 120g
- cukier 4łyżi
* jeśli chodzi o kruszonkę to zawsze robię ją na oko, tutaj podaję proporcje jakie były w przepisie
Masło należy roztopić oraz przestudzić, mleko podgrzać, żeby było letnie. Teraz potrzebujemy większej miski do której musimy wlać roztopione masło oraz mleko; do mikstury dokładamy drożdże i je delikatnie mieszamy aż się rozpuszczą. Gdy już będzie jednolita konsystencja to dodajemy cukier, sól oraz ok 3/4 kg mąki(ok 4-5 szklanek) oraz żółtka, ciasto należy wyrobić ,a potem stopniowo dodać jeszcze mąkę jeśli będzie lepkie. Jeżeli odchodzi od miski-jest już gotowe. Wtedy to wkładamy je do miski,
przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość :)
Kiedy ciasto Nam urośnie przekładamy je na stolnice i teraz możemy dodać bakalie - u mnie rodzynki- wyrabiany jeszcze raz ciasto, formujemy małe kuleczki i odkładamy jeszcze raz, żeby urosły.Tym razem odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie bo wiadomo,że urosną ). podrośnięte bułeczki smarujemy jakiem lub mlekiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Temp ok 180 stopni, pieczemy aż bułeczki się ładnie zrumienią :)
Polecam gorącą bułeczkę wraz ze szklanką mleczka...pyszności :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz