czwartek, 29 czerwca 2017

Przepis na weekend- Szarlotka sypana

Pyszne jabłkowe ciasto, które robi się na prawdę szybko. Nie potrzebujemy do jego wykonania miksera,nie trzeba ucierać... wystarczy tylko miska i łyżka ;) Smakiem nie odbiega od wyszukanych i pracochłonnych wypieków, wygląda dobrze, ale smakuje cudownie...  
W ostatnim czasie opanowało internet i słusznie bo jest to na prawdę jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam :)







Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru ( lub mniej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 kg jabłek ( lub więcej)
  • cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny 
  • opcjonalnie cynamon

Wykonanie:

Suche składniki łączymy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-185 stopni.
Na spód formy wysypujemy 1/3 części mieszanki suchych składników, na to wsypujemy połowę starych jabłek, kolejna warstwa składników suchych, znów jabłka i na koniec składniki suche. 
Na wierzch ścinamy w cieniutkie plastry masło i układamy tak, żeby zakryć poprzednią warstwę.  Całość posypujemy cynamonem, który idealnie pasuje do jabłek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę lub więcej i pieczemy (aż pojawi się piękna rumiana skorupka). 
Masło oraz sok z jabłek sprawią, że ciasto stanie się spójne. Upieczone zostawiamy aż wystygnie i już...gotowe.

ps najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych :)







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz