Przepis mam ze strony www.chleby.info.
Składniki:
(na dwa bochenki)
- 700 g mąki pszennej chlebowej lub takiej jaką masz w domu
- 300 ml wody
- 130 ml mleka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
Na pomadę:
- 100 ml wody
- 1 czubata łyżeczka mąki
- szczypta soli
Pewnie zastanawiacie się dlaczego przepis jest na dwa bochenki ? Odpowiedź jest prosta! Bo ten gorący, chrupiący chlebek zaraz po upieczeniu zniknie nam cały :) Drugi zostanie na kanapki :)
A tak na poważnie... to przy jednej produkcji wykonujemy dwa, z czego jeden po ostudzeniu można zamrozić lub podarować komuś z rodziny :)
Składniki na ciasto łączymy ze sobą ( ja drożdże rozkruszyłam dosłownie na 3 minutki w letnim mleku) i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką (ręcznie około 10 minut,a mikserem 15) tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części z których formujemy bochenki i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinkę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
W tym czasie robimy pomadę, czyli mieszamy w garnku wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia wyłączamy.
Nacinamy bochenki 3-4 razy - tak jak na zdjęciu niżej (nacięcia są po to, żeby Nam chleb nie popękał podczas pieczenia), smarujemy obficie pomadą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30- 35 minut minut aż chleb będzie rumiany...
... i już!
Smacznego! :)
Nacinamy bochenki 3-4 razy - tak jak na zdjęciu niżej (nacięcia są po to, żeby Nam chleb nie popękał podczas pieczenia), smarujemy obficie pomadą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30- 35 minut minut aż chleb będzie rumiany...
... i już!
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz